Ajurvedska delavnica kuhanja

Kot že veste, bo v soboto, 16. marca ob 14. uri v Domu starejših Zimzelen v Topolšici kuharska delavnica na temo ajurvedske kuhinje. Učili se bomo ne samo kuhanja, ampak tudi dodajanja začimb v pravi meri, kar zelo doprinese k naši prebavi, saj v ajurvedi poznamo pregovor, da prehranjevanje po ajurvedi ni samo to, kar vnašamo vase, ampak tudi to kar je naše telo sposobno prebavit. Začimbe so v veliko pomoč našemu telesu, saj spodbudijo prebavni ogenj, da hrano lažje prebavimo in absorbiramo iz nje kar največ.

Meni je tukaj in je vegeterijanski, ni pa veganski, ker se v ajurvedi uporablja mlečne izdelke (če ste vegan, mi prosim prej sporočite/napišite). Torej, poskusili bomo pripraviti:

  • kot aperitiv masala čaj, ena od stvari top tri indijske kulinarike in pokušina očiščevalne sirotke s kurkumo, za lepoto in spomladankso čiščenje jeter in ledvic;
  • glavna jed bo seveda kičeri, brez katerega v ajurvedi pač ne gre, je pa lahko neskončno okusen, če ga pripravimo na pravi način. To je jed, ki je uravnotežena za vse tri doše, hkrati vsebuje zadostno količino proteinov ter je tudi dietna hrana pri vseh ajurvedskih čiščenjih – panchakarmi. Ni pa zato nič manj okusen:) Če ga že znate pripraviti boste presenečeni, da je vedno drugega okusa:) Sestavljen je iz Mung Dala in poljubnih vrst zelenjave, pomemben dodatek pa je Ghi;
  • kot ostale glavne jedi bomo še pripravili: TRI DOŠIČNI ZELENJAVNI KARI, PALAK PANEER – okusno špinačno omako z domačim popečenim sirčkom ter PULAO – znameniti indijski basmati riž z rozinami in oreščki. Zraven se odlično priležejo še pravi chapatiji s kamutom in piro;
  • za sladico bomo pripravili veganski proseni narastek in pa manjše presenečenje, ki ga ne bom izdala, da še nekaj ostane skrivnost:)
Palak paneer
Palak paneer

 

Prispevek za hrano in organizacijo znaša 15 EUR.

In kmalu »dober tek«!